HTML

Aranyérről

A lakosságnak akár 40%-át is érintheti az aranyeresség életének valamely szakaszában, tehát igazi népbetegség. Civilizációs ártalomnak is tekinthetjük, kialakulása ugyanis összefügg az álló-ülő életmóddal, a helytelen táplálkozással, a túlsúllyal, higiénés problémákkal, de a szüléssel, rendszeres székrekedéssel is. Az aranyér önmagában nem betegség: fontos része a végbél záró mechanizmusának. Betegséggé akkor válik, ha a csomó megnagyobbodik, a nyálkahártya megnyúlik, panaszok jelentkeznek.

Az aranyér konzervatív therápiája

2010.06.27. 20:39 :: wpeter

A konzervatív therápia első lépéseként a diétás és életmódbeli változtatásokat lehet kiemelni.
A rostmennyiség bevitelének növelése és a kellő folyadékbevitel lágyítja a székletet, megelőzi a székrekedést, kialakítja a rendszeres székelést, ezáltal csökkenti a székelési prés alkalmazását.  A fokozott rostbevitel kimutatottan csökkentette a székeléskor jelentkező aranyeres vérzést ill. a székeléssel kapcsolatos discomfort érzés előfordulását belső aranyerekkel rendelkező betegeknél, de nem javít a prolapsus súlyosságán.  A rostbevitel növelése a prolapsussal nem járó aranyerek esetében csökkentette a panaszokat, de kb. 6 hét kell az érezhető eredményig.
Az életmódbeli változtatások megukba foglalják a rendszeres testmozgást, a testsúly optimalizálását, a székelési habitus kialakítását.
Számos készítmény áll a rendelkezésre az aranyér gyógyszeres kezelésére. A kúpok legtöbbször helyi fájdalomcsillapítókat, enyhe érösszehúzókat (astringens), vagy steroidokat tartalmaznak.  Ezen összetevők átmenetileg csökkentik a tüneteket, de mivel alapvetően nem befolyásolják az aranyerek pathomechanizmusát, nem hatnak az analis érpárnázottságra.  Tartós alkalmazásuk anoderma irritációt,  ekcémát okozhat, ill. az összetevők rectalis felszívódása miatt szisztémás mellékhatások is jelentkezhetnek.
A szájon át szedhető készítmények hatóanyagai a vénás tónust javítják,  ill. gátolják a prosztaglandin felszabadulását. Ezen hatások jól kihasználhatók acut aranyeres krízisben ill. haemorroidectomiát követő másodlagos vérzés megelőzésére.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség aranyér aranyér betegség aranyér kezelése

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyerrol.blog.hu/api/trackback/id/tr452114344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása